Boek review – The subtle art of not giving a f*ck – Mark Manson

Ik ben dol op lezen. Hoe meer, hoe beter. Het ontspant me en meestal leer ik wat nieuws, dus what’s not to like.

Geïntrigeerd door de pakkende titel heb ik afgelopen week eindelijk “the subtle art of not giving a f*ck” van Mark Manson gelezen. De titel maakte me ook wat sceptisch. Ik ben een voorstander van een positieve mindset en een proactieve houding in het leven (voorstander, het altijd uitvoeren is nog een ding….) en was bang dat het boek het tegenovergestelde aan me ging proberen te slijten.

Maar niets bleek minder waar. Het boek geeft een verfrissende kijk op het hedendaagse Westerse leven. In dit leven zijn we allemaal vaak gericht op “more is better”. Daarnaast adviseren de meeste “zelfhulpboeken” (ik haat die term en heb het liever over persoonlijke ontwikkeling, maar goed, we’ll go with it) een immer positieve instelling, die je combineert met een flinke dosis wilskracht. En dan kun je alles bereiken wat je wilt. En dat “alles bereiken wat je wilt” ligt ook vaak in de Westerse betekenis van succes, kort door de bocht “fame and fortune”. Een groot huis, veel geld verdienen, dure auto, sexy partner.

Mark Manson biedt een ander perspectief. Hij raadt aan je een stuk minder druk te maken om van alles en nog wat. Je bent prima zoals je bent en nee, niet iedereen ter wereld hoeft schatrijk te worden of wereldberoemd. Ben je alledaags en doorsnee? Helemaal prima.

Veel mensen gericht zijn op het najagen van zoveel mogelijk “highs”. Je wilt je het liefst altijd top voelen en daardoor vermijd je op alle mogelijke manieren negatieve gevoelens zoals afwijzing, eenzaamheid, of een gefaalde poging tot wat dan ook. Terwijl deze gevoelens en ervaringen juist noodzakelijk zijn voor echte persoonlijke groei. Zonder falen leer je niks, zonder de negatieve gevoelens hebben de positieve geen waarde.

Mark stimuleert je om (opnieuw) uit te vinden wat echt belangrijk voor je is en om de voor jou juiste waarden in je leven te hanteren. En die juiste waarden zullen eerder liggen in de “simpele” dingen zoals het hebben van oprechte vriendschappen, iets voor een ander kunnen betekenen en eerlijkheid dan in het hebben van een groot huis of een dure auto.

Daarnaast roept het boek juist niet op tot ongeïnteresseerd achterover hangen (waar ik een beetje bang voor was door de titel). Het geeft aan dat je in het leven altijd problemen zult hebben op bepaalde momenten, hoe dan ook. Door het oplossen van die problemen groei je en daar haal je voldoening uit. Het is daarom juist belangrijk altijd verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen problemen, zelfs als die door een ander veroorzaakt zijn of niemand er überhaupt iets aan kon doen. De quote die mij het meest raakte is dan ook “with great responsibility comes great power” (in plaats van andersom, “with great power comes great responsibility”). Je hebt lang niet altijd invloed op wat jou overkomt, je hebt wel altijd invloed op hoe je hierop reageert. In actie komen, iets doen om je situatie te veranderen of je droom na te jagen, wat dan ook, geeft je vanzelf de motivatie verder te gaan. Een interessante kijk, wij hebben vaak geleerd hebben dat je eerst motivatie moet hebben om actie te ondernemen.

In het boek combineert Mark zijn soms diepgaande theorie met meer dan genoeg nuchtere grappen. Het boek is hierdoor gemakkelijk leesbaar en geeft je pragmatische adviezen. Het houdt je een spiegel voor zodat je kunt nadenken wat voor jou echt belangrijk is, zegt je dat er uiteindelijk niets is om bang voor te zijn (immers, door falen groei je alleen maar) en leert je dingen niet te lang te overdenken maar simpelweg gewoon te doen.

Al met al een interessant boek, zeker voor iedereen die soms genoeg heeft van of onzeker wordt in een tijd waarin we voortdurend via onder meer social media gebombardeerd worden met het altijd laten zien van het perfecte plaatje.

Mark Manson | the subtle art of not giving a f*ck | ISBN 978-0-06-264154-0 | EUR 12,99 via bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: